first_imgArchitects: AVA Architects Area Area of this architecture project Photographs:  Fernando Guerra | FG+SGText description provided by the architects. ContextThe house evolves planimetricly with the city of Guarda as a background. The place profoundly altered exists in a peripheral context recently urbanized. The natural territory was depersonalized by the topographic changes caused by the urbanization. The existing public space is build without an organisation that matches the topography of the place, forcing an artificial and uncharacteristic lotting where there are different morphologic construction formulations e several typologies.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGLotCorner lot of trapezoidal configuration. Streets layout involving the lot with high sloping. Good solar exposure. Restrictions in the implantation of the building volume initially predicted. Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGProgramThe program evolves in three floors, imposed by the rules of the lotting. The garage, support kitchen, store-room, and service toilet are organised in the ground floor and in function of the external space previously defined. Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGOn the 0 floor, common spaces were formed around the central entry space (it unites and divides the two compact bodies). This entrance space makes the functional and visual link between all the construction levels. In these two bodies are included the kitchen, living-room, dining-room, work space and service toilet. It ́s in this floor that are placed the common spaces, relating from the entry space where the stairs are inserted. The stairs where conceived as a sculpture, beyond their utilitarian function. We tried to establish a logic visual relation between the exterior and the interior and vice-versa an interdependency between the two bodies. In the last floor are the most intimate spaces, the bedrooms and bathrooms, baring in mind their articulations from the central space. Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGSolutionForeseen the building of an isolated house with 320m2 of covered area. A garage in the basement and the residence in the two upper floors. Relating to the surrounding landscape. The construction volume is materialized in two apparently compact masses, two bodies that extend the shape of a living space between them. The solution tried to minimize the impact of the predicted building volume of three floors. Lot delimitated by a level wall. The setting favours visual stringing between the back and front parts of the site. The visual permeability between the inside and the outside, the public and the private is controlled and guided.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGProject gallerySee allShow lessFinishing touches for Lincoln Center / DS + RArticlesCAA Águeda Arts Center / AND-RÉArticles Share 2006 Portugal CopyHouses•Guarda, Portugal Photographs Year:  ArchDaily Chão das Giestas House / AVA Architects “COPY” “COPY” Area:  320 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/76314/chao-das-giestas-house-ava-architects Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/76314/chao-das-giestas-house-ava-architects Clipboard Projects Chão das Giestas House / AVA ArchitectsSave this projectSaveChão das Giestas House / AVA Architects Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SG+ 26 Share Houses CopyAbout this officeAVA ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesGuardaHousesPortugalPublished on September 08, 2010Cite: “Chão das Giestas House / AVA Architects” 08 Sep 2010. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Qd-ClassSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausStonesCosentinoDekton Surfaces – Cap Ferrat BuildingStonesNeolithSintered Stone – Strata Argentum – Classtone CollectionAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®CeramicsTerrealCustom Shape Terracotta CladdingSeatingInterstuhlPillows – HUBPartitionsBuzzispacePrivacy Booth – BuzziRingMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?Chão das Giestas House / AVA Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Chão das Giestas House / AVA Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *